10. októbra 2014

Chlieb so sušeným droždím



Chlebík
 domáci, krásny a presné suroviny 
 verím,  
že sa Vám podarí pri dodržaní mojich aj drobných rád.

Suroviny:
1 kg múka T650
2 sáčiky sušeného droždia
3 malé lyžičky soli
2 uvarené zemiaky
1-2 lyžice rasca (kmín) 
ľanové semienko
1,5 lyžice rozpustnej kávy
1 malá lyžička cukru
6 dcl jemne teplej vody
2 lyžice octu
(hera, alobal, voda na potretie)


Zemiaky - uvarené v šupe, aspoň 10 hodín vopred. Varievam ich večer vopred.
Rasca - dávam mletú, ale môže byť aj celá. 
Ľanové semienko - podľa Vašej chuti,nemusí byť.
Káva - dávam kôli farbe. Nemám rada farbu bieleho chleba. Môže byť Caro prášok, keď nemám roztlačím si aj granulovú rozpustnú hoci jakú /Jacobs, Nescafé/,
inak, vôbec nemusíte kávu pridávať.
Voda - trošku teplejšia ako vlažná. Nikdy nie vrelú! ani moc teplú!



Takto sú tu všetky sypké suroviny pohromade, aby boli pekne vidieť. 
Keď pečiem, dávam si do misy suroviny podľa poradia
a priebežne ich varechou premiešavam.
Jemne postrúhané zemiaky vmiešavam prstami, aby neboli polepené!





Všetky sypké suroviny jemne a poriadne premiešam, pridám vodu s octom
a varechou takto premiešavam a roztláčam, chvíľu, kým sa voda dostane do múky.




Následne všetko premiesim, až kým sa všetko sypké nespojí pekne v jedno cesto.
Nepridávame vodu! Takto sa to dobre spojí !




Postupne všetko krásne zhnetené.  Keď sa začína už lepiť - umyjeme ruky
a takými mokrými jemne vypracujeme bochník.





Necháme ho takto na dne mise.
Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť cez hodinu.




Cesto po nakysnutí. 




Mám takýto pekáčik - Keramickú misku oválnu
(dĺžka 32 cm, šírka 22cm a výška 5cm)
Potrela som ho hodne herou. 
Môže sa dať aj papier na pečenie, ale to som pri tomto chlebíku neskúšala.
Tá hera je fajn, alebo palmarín.




Cesto v mise len namočenými rukami znova chvíľu premiesime
a uložíme jemne do nádoby na pečenie.
Narežieme a necháme opäť cez hodinu kysnúť.




Asi po hodine zapneme rúru na 250 stupňov C, aby sa nám rozohriala.



Môžeme jemne potrieť slanou vodou, alebo aj len vodou.
Po 10 minútach prikryjeme alobalom, aby nám chlebík neprihorel zvrchu.
Pečieme 30 minút na 250 sputňoch C.  
Znížime na 200 stupňov - 50 minút.

Po vytiahnutí z rúry, potrieme opäť vodou. 
Vyberieme chlebík.
Ak sme dobre vytreli formu, mal by ísť ľahko. Stačí jemne podobrať nožom.
Vychladnúť na mriežku sa môže dať.

Neponáhľajte. Všetko v klude, jemne a pevne zmiešavajte.


Dobrú chuť!




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára