18. januára 2014

Lasagne


Tieto naše domáce lasagne máme veľmi radi....
 Keď sú čerstvé bylinky zo záhradky... úplne super.

Celková príprava a pečenie až po samotné servírovanie je časovo tak tri hodiny.


Suroviny: 
 mäsová zmes
 syrová omáčka
 plátky na lasagne
 rajčinová omáčka
 syr tvrdý 


Mäsová zmes:   


Zeleninka




nakrájame po dĺžke a potom zošikma



Na oleji opražíme jemne nasekanú cibuľu,
 nakrájaný väčší strúčik cesnaku. Dáme pozor, aby nezhorel. 
Pridáme nakrájanú mrkvu 2ks /podľa chuti aj viac/, zeler 150 g.
môžeme pridať i nakrájaný pór. 
 Opekáme približne 5min. 




Dáme 1PL masla, mleté br.mäso 500-600g. Miešame, aby mäso nebolo v celku. 
Po jeho zhnednutí, pridáme rajčiny 4 - 5ks nakrájaných na drobno, 2 PL pretlaku, poprípade kečup,  červené víno  100 ml. 
Osolíme, okoreníme a podľa chuti pridáme bazalku, oregáno, tymián. 
Môžeme prikryť a dusíme približne 15 - 20 min.




Syrová omáčka:
Surovniny:
maslo /hera/ 50g
hl. múka 50g
mlieko 600ml
muškátový oriešok 1/2 čl
syr tvrdý nastrúhaný 130 g + 130 g 



Maslo rozpustíme na panvici hlbšej, vmiešame hl.múku. Miešame metličkou a osmážame. Postupne pridáme mlieka a rýchlo miešame - miešame, aby nevznikali hrudky.
Keď vznikajú, miešame, miešame a prilievame mlieko jemne.




Ešte postupne vmiešavame mlieko a miešame, miešame.
 Vznikne jemná omáčka.




Pridáme muš.oriešok, nastrúhaný syr. 
Omáčku znovu miešame kým sa v nej rozpustí syr.



Rozohrejeme rúru na 200 stupňov C.
Môžme postupne vrstviť do pekáča. 


Na dno pekáča naukladáme neovarené pláty. 
Jemne navrstvíme asi tretinu mäsovej zmesi.



Nalejeme, alebo naberačkou dáme syrovú zmes.



Opäť naukladáme nevarené pláty.




Polejeme rajčinovou omáčkou.




Znovu mäsovú zmes.





Pláty a syrovú omáčku.




Navrch nastrúhame ešte syr /120 - 150g/ .




Môžme dať aj viac syra.




Vložíme do predohriatej rúry.
Pečieme na 200 stupňov C  30-35 min.

Vytiahneme a musíme nechať 30 min. odstáť !!!
a potom už len 

DOBRÚ CHUŤ !








Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára