8. decembra 2013

Jablčný ocot domáci



Jablčný ocot mám vyskúšaný len tento.
Jeho výroba je jednoduchá, preto Vám ho ponúkam.

Účinne pomáha odstraňovať odpadové látky z tela, obsahuje vit. C. Netreba však užívať vo veľkých dávkach, lebo naše telo si nevie tvoriť zásoby vit. C a nadbytok vylúči.



Potrebujeme:   1 kg jablká akékoľvek
                              voda do 3 l









Jablká umyjeme, očistíme od nečistôt, červíkov, stoniek ... Spolu s jaderníkmi a šupkami  postrúhame na hrubšom strúhadle. Dáme do troj-štvor litrového skleného pohára a ihneď zalejeme studenou vodou - tak asi 5 cm od vrchu fľaše. Je potrebný voľný priestor na kvasenie, inak by šťava vytekala von.







Prikryjeme tanierikom, necháme v kuchyni.
Pofotila som ako to vyzerá bežne, keď je to v pokoji.
Denne čistou drevenou varechou premiešame asi tak 2 krát.
Po 10 dňoch šťavu precedíme, tuhú hmotu vyžmýkame.






Šťavu vlejeme späť do čistého pohára, prikryjeme a dáme stáť do chladnej špajze na 20 dní. 
Nemiešame! Neodokrývame!
Kal sadne na dno.
 Cez jemné sítko s gázou - precedíme. 






Prelejeme do fliaš, zavrieme a dáme do chladničky.



Preventívne sa môže používa denne jedna dávka. Do pohára tak asi 1 cm jablčného octu, zaliať približne desať násobným množstvom vody. Môžme pridať trochu medu, tak pol lyžičky. Premiešať. vypiť





Odporúčané množstvo: Najviac tak dve dávke denne proti smädu.
Za normálnych okolností vyššia spotreba jablčného octu by sa mohla prejaviť pocitom chladu
ale aj odvodnením, pretože podporuje vylučovaciu činnosť. 

Iba pri prechladnutí, horúčke... môžme zvýšiť aj na 5 dávok denne. Horúčka by nám mala klesnúť.

Nemá nepriaznivé vedľajšie účinky. Telo by malo prebrať z únavy, ktorá môže byť dôsledkom vyššieho množstva odpadových látok v krvi a nedostatku vit. C. Deťom sa môže v menších primeraných dávkach.





Na Zdravie!





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára