Suroviny
kvások:
30 g čerstvé droždie
150 ml vlažné mlieko
1 čl cukor kryštál
Cesto:
500 g múka hladká
200 g varené v šupke zemiaky
150 ml vlažná voda
1 1/4 čl soľ
prílohy:
/podľa chuti/
kečup
cesnak
strúhaný
syr tvrdý
na vyprážanie
olej
kvások:
30 g čerstvé droždie
150 ml vlažné mlieko
1 čl cukor kryštál
Cesto:
500 g múka hladká
200 g varené v šupke zemiaky
150 ml vlažná voda
1 1/4 čl soľ
prílohy:
/podľa chuti/
kečup
cesnak
strúhaný
syr tvrdý
na vyprážanie
olej
Zemiaky mám uvarené v šupke - na jemno nastrúhané.
Pripravíme kvások: do hrnčeka dáme kvasnice, pridáme cukor, prilejeme vlažné mlieko.
Do misy dám múku, soľ, nastrúhané zemiaky.
Pripravíme kvások: do hrnčeka dáme kvasnice, pridáme cukor, prilejeme vlažné mlieko.
Do misy dám múku, soľ, nastrúhané zemiaky.
Jemne zmiešame múku so zemiakmi, prilejeme kvások a vlažnú vodu.
Pekne vymiešame cesto, nemusela som už nič pridávať.
Prikryla som utierkou a na teplom mieste som nechala nakysnúť.
Prikryla som utierkou a na teplom mieste som nechala nakysnúť.
Takto vyzeralo cesto pekne nakysnuté po hodine.
Cesto som preložila na pomúčenú dosku, prehnietla,
upravila na hrubší válok, odkrajovala kolieska a tvarovala malé bochníčky.
upravila na hrubší válok, odkrajovala kolieska a tvarovala malé bochníčky.
Vyšlo 15 kusov, nechcela som ich mať moc veľké.
Tieto som prikryla utierkou a nechala 15 minút kysnúť.
Tieto som prikryla utierkou a nechala 15 minút kysnúť.
Dáme si rozpáliť olej, každý bochníček od stredu jemne povyťahujeme,
nevyťahovala som ich moc na tenko, môžeme aj pomúčiť, podľa potreby.
nevyťahovala som ich moc na tenko, môžeme aj pomúčiť, podľa potreby.
Oprážame z oboch strán. Vyťahovala som tak do obdĺžnika,
aby sa zmestili do vyššej panvice.
aby sa zmestili do vyššej panvice.
Nechala som ich pdkvapkať od oleja medzi kuch. utierkami.
Hotové môžme podávať s kečupom, cesnakom a strúh.syrom,
alebo aj so slivkovým lekvarom, len škoda, ten sme zrovna nemali....
Dobrú chuť....!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára